Onze Munchkins vinden het echt een feestje om met speelklei te spelen. Spelen met klei is een geweldige manier voor kinderen om zich te ontwikkelen en de wereld om zich heen te leren begrijpen. Zo kunnen jonge baby’s de klei aanraken en de textuur onderzoeken. Oudere baby’s en dreumesen kunnen de structuur van de klei leren begrijpen door te kneden, te scheuren, te rollen en te pletten.

Naarmate kinderen wat ouder worden kunnen zij met klei de meest uiteenlopende creaties maken en hun fantasie en verbeelding de vrije loop laten. Hiermee ontwikkelen zij hun STEAM-vaardigheden. Betrek je je kind ook bij het MAKEN van de klei, dan leer je ze ook de techniek van het mengen van ingrediënten en het volgen van een recept.

Zelfgemaakte klei is erg anders dan de klei die je in de winkel koopt, omdat het geen chemicaliën bevat, lekkerder ruikt, zachter is, beter kneedbaar en veel langer houdbaar. Het is heel makkelijk en goedkoop om te maken. Binnen enkele minuten maak je je eigen klei.

Wij gebruiken dit recept om de speelklei te maken:

  • 260 gram bloem (all purpose)
  • 2 eetlepels olie
  • 100 gram zout
  • 2 eetlepels wijnsteenpoeder
  • max. 2,5 dl. kokend water (toevoegen tot de juiste dikte)
  • voedingskleurstof (optioneel)
  1. Meng bloem, zout, wijnsteenpoeder en olie in een mengschaal. Voeg eventueel een paar druppels voedingskleurstof toe aan het kokende water.
  2. Vervolgens schenk je beetje bij beetje het water bij  de droge ingrediënten tot je een stevige, beetje plakkerige klei hebt.
  3. Laat het mengsel wat afkoelen en kneed de klei een aantal minuten goed door totdat het niet meer plakkerig is. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de klei plakkerig blijft.
  4. Klaar is je klei! Jouw Munchkin kan vast niet wachten om hiermee te spelen. De klei zelf kun je meerdere keren gebruiken. Bewaar de klei in een afgesloten bakje (max. 6 maanden).

Laat je kindje lekker zelf spelen met de speelklei en probeer dan zo min mogelijk te sturen wat ze doen. Vrij spel is belangrijk voor kinderen om hun eigen fantasie en creativiteit te ontwikkelen. Zij zijn nu even de ‘baas’ van het spel en als ouder/verzorger is het natuurlijk wel leuk om mee te kijken en af en toe te vragen wat ze aan het doen zijn. Veel speelplezier!