De termen STEM en STEAM zijn in Nederland nog niet zo bekend. Internationaal zijn STEM en STEAM wel bekend en hier wordt ook veel gebruik van gemaakt in het onderwijs. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Math. Aan STEM is later de A van Arts toegevoegd. Door middel van wetenschap, techniek, bouwen, kunst en wiskunde leren kinderen de wereld om zich heen te begrijpen en te ontdekken.

Observeren, analyseren, visualiseren, onderzoeken en creatief denken wordt steeds belangrijker in het huidige onderwijs. STEAM vaardigheden ontwikkelen jonge kinderen door te spelen. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van speelklei. Jonge kinderen kunnen met klei de meest uiteenlopende creaties maken en hun fantasie en verbeelding de vrije loop laten. Betrek je je kind ook bij het MAKEN van de klei, dan leer je ze ook de techniek van het mengen van ingrediënten en het volgen van een recept.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zullen willen ontdekken hoe ze kleuren kunnen mengen, wat er gebeurt als ze ergens iets inschenken en hoe ze een toren kunnen bouwen. Goed speelgoed om STEAM vaardigheden te ontwikkelen bij jonge kinderen doet juist zo min mogelijk. Denk maar aan een mand met verschillende ballen, houten blokken, duplo blokken, stoffen doeken, zand en water.

Een favoriete activiteit van onze Munchkins is een schenkstation. Dit is een leuke activiteit voor jonge kinderen van 0-4 jaar om STEAM vaardigheden te ontdekken. Zet eens een dienblad of grote bak klaar met verschillende lege melkflessen/bakjes/potjes/pannen/bekers (met en zonder doppen/deksels) en zet een maatbeker of kan met water klaar. Door te schenken, tillen en doppen open te draaien leren kinderen meer over de eigenschap van vloeistoffen, gewicht, oorzaak en gevolg. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om te doen!

Ben je benieuwd naar voorbeelden van activiteiten die geschikt voor kinderen van 0-4 jaar? In onze activiteiten-plannen staat volop leuke activiteiten die je thuis of op de groep kunt doen.