Kinderen kunnen uren zoet zijn in de zandbak. Taartjes bakken, kastelen bouwen en scheppen in zand en modder is en blijft favoriet. En vies worden mag! Voor ons voldoende inspiratie om tijdens het lente thema een ‘messy play’ oftewel klieder-activiteit te doen met aarde. Een voorbeeld van zo’n klieder-activiteit is een ontdekbak. Op internet vind je vele voorbeelden onder de Engelse noemer “sensory bin”. Om in ons lente thema te blijven hebben we een mini tuin gemaakt waarin de kinderen zelf lekker kunnen spelen en ontdekken.

Je kind lekker laten kliederen is niet alleen leuk, maar is ook heel goed voor de ontwikkeling. Door deze manier van spelen stimuleer je onder andere de concentratie, fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Tijdens het kliederen wordt ook het zelfvertrouwen van kinderen vergroot, omdat er geen goed of fout is tijdens het spelen. Deze vrije spelvorm (dus zonder instructies) is daarom leuk en ontspannend voor kinderen.

Vind je dit een leuke activiteit? Bekijk dan ook eens ons GRATIS activiteitenplan “Lente”. Het activiteitenplan bestaat uit 5 hele leuke activiteiten (en SUPER MAKKELIJK) voor kinderen van 0-4 jaar om thuis of op de groep uit te proberen. Download HIER en spelen maar!

Deze activiteit is heel geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Baby’s zullen alles beet willen pakken om de textuur te onderzoeken en vooral veel troep maken. Zorg ervoor dat je goed toezicht houdt, omdat baby’s dingen in hun mond proberen te stoppen. Dreumesen en peuters zullen meer geïnteresseerd zijn in bekers vullen, scheppen, insecten opgraven en plantjes planten. Geef kinderen de tijd om alles in zich op te nemen. Sommige kinderen kijken liever, terwijl andere kindjes zich direct van top tot teen bedekken met aarde. Houdt een schone doek of snoetenpoetsers bij de hand voor kindjes die hun handen schoon willen maken.

Het mooie van een ontdekbak is ook dat er geen goede of foute manier is van klaarzetten. Varieer en dus op los! Wij geven je in ieder geval een idee voor een mini tuin:

Basis:

 • Een stevige bak die groot en laag genoeg is voor je kind om erin te gaan zitten/bij te kunnen.  
 • Schone potgrond, schoon zand of speelzand.
 • Groot plastic tafelzeil of afdekzeil.
 • Nep gras (optioneel).

Accessories:

 • Kleine bloempotjes of plastic bekers.
 • Kinder tuingereedschap of strandspeelgoed.
 • Plastic of echte bloemen.
 • Speelgoed insecten (kies speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd – verwacht je dat jouw kind de speelgoed insecten in de mond stopt, kies dan groter speelgoed of laat het helemaal achterwege).
 1. Wanneer het weer het toelaat, is deze activiteit zeer geschikt om ook buiten uit te voeren. Doe je het binnen? Bedek dan je vloer met een groot plastic tafelkleed (bijvoorbeeld van de Hema) of een plastic afdekzeil (van de bouwmarkt of Action), zodat je achteraf alles makkelijk op kan ruimen. Plaats de bak in het midden van het kleed/zeil.
 2. Gebruik je ook nep gras, zorg dan dat ongeveer de helft van de bak bedekt wordt met een stuk nep gras. De andere helft van de bak vul je met de potgrond, het zand of  het speelzand.
 3. Verspreid de speelgoed insecten en bloemen over de aarde/het zand en plaats de bekers en schepjes op het gras of naast de bak. Wanneer het weer het toelaat, is deze activiteit zeer geschikt om ook buiten uit te voeren.

Zodra je kind zelfverzekerd genoeg is om met de ontdekbak te spelen, probeer dan zo min mogelijk te sturen wat ze doen. Vrij spel is belangrijk voor kinderen om hun eigen fantasie en creativiteit te ontwikkelen. Zij zijn nu even de ‘baas’ van het spel en als ouder/verzorger is het natuurlijk wel leuk om mee te kijken en af en toe te vragen wat ze aan het doen zijn, hoe ze dit aan het doen zijn en wat ze leuk vinden aan ‘de tuin’. Je kunt samen praten over kleur van de bloemen, hoe het gras aanvoelt en hoe de aarde ruikt. Sommige kinderen gaan helemaal op in hun spel en dat is natuurlijk fantastisch!
Deze activiteit is erg leuk voor kinderen als je bereid bent wat rommel te maken. Hopelijk hebben jullie veel plezier met het tuinieren in de mini tuin. Mocht je deze activiteit doen, dan zouden we hartstikke leuk vinden als je jouw ervaring en foto met ons deelt binnen de gesloten Facebookgroep Spelen met Kleine Munchkin! Dit is een groep voor ouders en verzorgers van jonge kinderen die het leuk vinden om speel inspiratie, tips en ideeën met elkaar te delen.