Sensory Play is een manier van spelen waarbij je door het gebruik van verschillende materialen, texturen, geluiden en geuren kinderen aangemoedigt om spelenderwijs hun zintuigen te gebruiken. Door te voelen, proeven, horen, zien en ruiken leren kinderen de wereld om zich heen te begrijpen en leggen zij de basis voor hun latere leervermogen. Bij Kleine Munchkin zijn we dol op sensory play en dit zie je dan ook terugkomen in onze activiteiten-plannen en workshops.

Een goed voorbeeld van sensory play is speelklei. Jonge baby’s zullen proberen om de klei aan te raken en de textuur ervan onderzoeken door de klei beet te pakken of op te tillen. Oudere baby’s en dreumesen kunnen de structuur van de klei leren begrijpen door te kneden, te scheuren, te rollen en te pletten. Peuters kunnen met klei de meest uiteenlopende creaties maken en hun fantasie en verbeelding de vrije loop laten.

Sensory play is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook leerzaam en goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Zelfs baby’s profiteren al van de voordelen van sensory play. Zo helpt het ze bijvoorbeeld de oog-hand coördinatie ontwikkelen doordat ze zien  wat voor effect hun bewegingen hebben. De fijne motoriek wordt versterkt, omdat er wordt gekneed, gerold, gescheurd, getrokken, gegrepen en getild. Sensory play is vaak een sociale activiteit waarbij kinderen praten, luisteren en vocabulaire ontwikkelen. Met name voor peuters biedt sensory play de mogelijkheid om fantasie en verbeelding te gebruiken door rolspel en verhalen te bedenken.

Er is geen goede of foute manier om sensory play te doen en we moedigen kinderen juist aan om zelf te ontdekken. Soms is het erg verleidelijk om als ouder of verzorger voor te doen hoe een kind moet spelen met iets, maar probeer juist zo min mogelijk instructies te geven en te sturen tijdens sensory play, zodat kindjes optimaal kunnen genieten en hun zintuigen leren gebruiken.

Messy Play is een vorm van sensory play waarbij er gekliedert wordt. Bij Kleine Munchkin gebruiken we regelmatig een aantal super simpele kliederrecepten die geschikt zijn voor kindjes van 0-4 jaar. Je kunt ze nu zelf thuis uitproberen! Download hier ons GRATIS e-book “Wij houden van Messy Play” met 10 geweldige kliederrecepten.