Process art gaat om het bezig zijn met en uitproberen van materialen (zoals verf, papier en klei) en niet om het creëren van een kunstwerk. Het is een leuke manier voor kinderen om zich creatief te uiten zonder bezig te zijn met het maken van een werkje. Sterker nog, het eindproduct is vaak een heerlijke kliederzooi!

Process Art is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook leerzaam en goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Process art is een goede manier voor kinderen om de fijne en grove motoriek te ontwikkelen en te werken aan taalvaardigheden en zelfvertrouwen. Creatief bezig zijn vermindert ook stress, helpt kinderen om prikkels te verwerken.

Er is geen goede of foute manier om process art te doen. Soms is het erg verleidelijk om als ouder of verzorger instructies te geven aan kinderen hoe ze iets moeten doen. Probeer juist zo min mogelijk voor te doen en te sturen tijdens process art, zodat kinderen zelf kunnen ontdekken en experimenteren. Process art nodigt kinderen uit hun verbeelding en fantasie te gebruiken.

Een leuk voorbeeld van process art is verven met ballonnen. Tape een groot stuk papier op de grond of tafel. Zet daarop een bak met ballonnen klaar en vul een aantal schaaltjes met verf. Laat vervolgens de kinderen zelf ontdekken wat ze hier allemaal mee kunnen doen. Een ballon in de verf dopen en op het papier stempelen of rollen. Of juist je handen in de verf steken en afdrukken op het papier maken. Kijk maar eens wat ze ermee doen!

Ben je benieuwd naar voorbeelden van process art die geschikt voor kinderen van 0-4 jaar? In onze activiteiten-plannen staat steeds een leuke process art activiteit die je thuis of op de groep kunt doen.