Yoga is een leuke manier om samen te bewegen, te ontspannen en de grove motoriek te stimuleren. We delen graag onze favoriete yoga houdingen die je samen met je kind(eren) kan uitproberen. Wil jouw kindje niet staan als een boom of fladderen als een wonderschone vlinder? Niet getreurd, jonge kinderen trekken nu eenmaal hun eigen plan en misschien doen ze op een ander moment wel mee. Yoga is een speelse manier om het lichaamsbewustzijn van jonge kinderen te vergroten en de fantasie te prikkelen. 

Je hebt geen speciale materialen nodig om yoga te doen met je kinderen. Voor deze yoga houdingen vind je het misschien leuk om het volgende te gebruiken:

  • Een speelmat of zachte vloer.
  • Rustige achtergrondmuziek.
  • Speelsjaaltjes, zijden of chiffon sjaaltjes.

Dit zijn de lente yoga houdingen:

Boom

Sta rechtop. Plaats de zool van je voet tegen de enkel van je andere been (zorg dat je tenen op de grond blijven voor extra balans). Ben je heel goed in balanceren plaats dan de zool van je voet ter hoogte van je knie. Til je armen in de lucht en zwaai ze heen en weer als de takken van een boom. Je kan deze yoga houding nog leuker maken door met sjaaltjes te zwaaien als blaadjes in de wind.

Zaadje

Buig naar de grond op handen en voeten als een kat. Ga met je billen op je hielen zitten en houdt je armen gestrekt voor je op de grond. Probeer zo stil mogelijk te blijven liggen terwijl je diep in en uitademt. Je ligt als een zaadje en wacht op de zon en regen om je te helpen groeien.

Vlinder

Ga op de grond zitten en maak je rug mooi lang. Plaats je voetzolen tegen elkaar. Beweeg je knieën op en neer net als de vleugels van een vlinder. Je kan deze yoga houding nog leuker maken door met sjaaltjes te zwaaien alsof je vliegt als een vlinder.

Kikker

Buig door je knieën en plaats je handen voor je op de grond. Spring op en neer als een kikker. Kijk maar eens hoe hoog je kunt springen. Lekker gek doen en energie verbranden.

Probeer er een verhaal van te maken terwijl je van de ene houding naar de andere houding gaat. Op deze manier blijft je kind betrokken en dit helpt ze focussen.

“Er was eens een vriendelijke kikker genaamd [NAAM KIND] die graag in het bos rond sprong. Elke dag springt hij/zij in het rond, spring, spring, spring. Hij/zij probeert steeds zo hoog mogelijk te springen, elke dag iets hoger.

Op een dag ontmoet de kikker een prachtige vlinder. De kikker zegt: “wedden dat ik zo hoog als een boom kan springen?” en de kikker sprong zo hoog mogelijk. Bijna tot aan de top van de boom.

De vlinder zei: “Wow wat goed, maar wedden dat ik helemaal naar de top van de boom kan gaan?” De vlinder fladdert met zijn vleugels en vliegt hoger en hoger helemaal naar de top van de boom. De vlinder gaat bovenin de boom zitten en ziet een zaadje.

De boom was groot en stevig, maar het waaide hard die dag waardoor de boom heen en weer beweegt.

De wind blaast zo hard dat het zaadje uit de boom valt op de grond. Het zaadje vindt dit maar wat spannend, omdat het nu op de grond mag wachten totdat de zon gaat schijnen en de regen gaat vallen, zodat het zaadje kan groeien. Uiteindelijk groeit het zaadje uit tot een grote, stevige boom.”

Is jouw Munchkin niet zo geïnteresseerd om mee te doen, dan vindt hij/zij het misschien wel leuk om naar jouw verhaal te luisteren en te kijken hoe jij de verschillende yoga houdingen doet. Je zult merken dat ze sneller meedoen wanneer je de houdingen samen doet.