Een snuffelmand moedigt je kindje aan om alle zintuigen te gebruiken en geuren te ontdekken en onderzoeken. Het is een makkelijke en goedkope activiteit waarbij je materialen van in en om het huis kunt gebruiken. Een speelse manier dus om een leuke en uitnodigende activiteit klaar te zetten.

Kleine Munchkins zijn dol op nieuwe geuren. Reuk is het sterkst ontwikkelde zintuig na de geboorte en in hun eerste levensjaren ontdekken baby’s wel tienduizenden nieuwe geuren en slaan hiervan een herinnering op in hun hersenen.  Zorg ervoor dat de verschillende items in je snuffelmand groot genoeg zijn om inslikgevaar te voorkomen of verpak ze anders in een organza zakje. Doe je deze activiteit met een baby, biedt dan de verschillende ‘geuren’ een voor een aan (oog-handcoördinatie) en vertel wat het is (taalontwikkeling en hechting).

Sommige geuren kunnen een sterke prikkel geven en kinderen hebben ook tijd nodig om te wennen aan een nieuwe geur. Dit is normaal en laat je kindje dan ook het tempo bepalen.

Vind je dit een leuke activiteit? Bekijk dan ook eens ons GRATIS activiteitenplan “Lente”. In het activiteitenplan staan nog meer leuke ideeën (en SUPER MAKKELIJK) om thuis of op de groep uit te proberen. Je kunt hem HIER downloaden!

De snuffelmand is super simpel om te maken.

Dit is wat je in de mand kunt doen:

  • Een mand of bakje

Varieer met 5-6 van de volgende ingrediënten:

  • Verse of gedroogde kruiden (lavendel, munt, basilicum, tijm en rosemarijn)
  • Gras, blaadjes en schors
  • (Gedroogd) fruit (citroen, limoen, sinaasappel)
  • Losse thee, theezakjes en koffie bonen

Wees voorzichtig met het volgende:

  • Alles wat schadelijk kan zijn wanneer kinderen dit in de mond stoppen (giftige planten)
  • Materialen met losse onderdelen en scherpe randen
  • Inslikgevaar

Zo simpel is het dus! Als het weer goed is, dan is dit een erg leuke activiteit om buiten te doen. Voor peuters kun je activiteit zelfs nog wat uitdagender maken door ze met de ogen dicht te laten ruiken. En probeer maar eens het verschil tussen ruiken en snuiten. Ruiken doen we met dus onze neus.


Hebben jullie samen ‘geurtjes’ ontdekt? We zouden het hartstikke leuk vinden als je jouw ervaring en foto met ons deelt binnen de gesloten Facebookgroep Spelen met Kleine Munchkin! Dit is een groep voor ouders en verzorgers van jonge kinderen die het leuk vinden om speelinspiratie, tips en ideeën met elkaar te delen.