Ook voor het thema Lente kun je zelfgemaakte speelklei gebruiken. Voeg daar verse kruiden, bloemen en fruit aan toe (deze ingrediënten hebben we ook in onze lente snuffelmand gebruikt) en het ruikt heerlijk naar het voorjaar! Nog leuker is het om deze natuurlijke materialen in bakjes klaar te zetten, zodat kinderen dit zelf naar hartelust kunnen vermengen met de klei.

Door een aantal materialen klaar te zetten en kinderen hier vrij mee te laten spelen, nodig je kinderen uit hun fantasie en creativiteit te gebruiken. In het Engels wordt dit ook wel een ‘invitation to play’ genoemd. Het doel van een invitation to play is om open-einde spel (vrij spel) te stimuleren zonder een vooraf bepaald einddoel of spelregels. Door deze manier van spelen ontdekken kinderen zelf welke eigenschappen bepaalde materialen hebben en gebruiken ze hun zintuigen om deze informatie te verwerken. Een geweldige activiteit dus voor het groeiende brein, omdat het kinderen helpt zich sociaal, emotioneel, cognitief en fysiek te ontwikkelen! Houdt het simpel en wees alert op verstikkingsgevaar. Gebruik eetbare materialen wanneer je deze activiteit aan baby’s en dreumesen aanbiedt.

Dit is wat je nodig hebt:

Basis DIY klei recept

Schaaltjes gevuld met lavendel, rozemarijn, bloemen en fruit

Vul de schaaltjes met de kruiden, bloemen en fruit en leg daarnaast de klei klaar. Voeg eventueel lepels toe. Wat een heerlijk ruikende speel uitnodiging!