Speel zand is een geweldig materiaal voor sensory play. Speel zand geeft kinderen de mogelijk hun tast zintuig te gebruiken om de structuur van zand te ontdekken en hoe minder speelgoed doet, hoe meer een kind ervan kan leren! Spelen met zand is goed voor de ontwikkeling van de oog-hand coördinatie doordat kinderen zien wat voor effect hun bewegingen hebben op het zand. De fijne motoriek wordt versterkt doordat kinderen het zand kneden en manipuleren. Met zand spelen is vaak een sociale activiteit waarbij kinderen praten, luisteren en vocabulaire ontwikkelen. Met name voor peuters biedt het zand de mogelijkheid om fantasie en verbeelding te gebruiken door rolspel en verhalen te bedenken. Probeer eens zelf speelzand te maken. Met slechts 2-3 simpele ingrediënten maak je in een handomdraai eetbaar en goedkoop speelzand voor uren speelplezier!

250 gr. Bloem (all purpose)

60 ml. plantaardige olie

1 eetlepel kaneel

Voedingskleurstof (optioneel)

Mix de olie samen met een paar druppels voedingskleurstof in een mengschaal. Zodra je dit goed hebt gemengd voeg je de bloem en kaneel toe. Roer net zo lang tot alle vloeistof is opgenomen.

Zo simpel is het! Kinderen vinden het heerlijk om hun handen in het zand te stoppen. Je kunt het zand achteraf enkele weken bewaren in een afgesloten bak.